donderdag 9 september 2010

Bart R. en de kleurrijke HTM Bussen

In de jaren 1980 is HTM begonnen met het toestaan om een aantal van haar bussen in afwijkende kleurstellingen te laten beschilderen. In die tijd was het beplakken van bussen nog niet aan de orde en werden slechts hier en daar wat kleine reclame poster plakkend aangebracht. Om die bussen voor het bovengenoemde onderwerp klaar te krijgen, werden ze bij HTM gespoten en door kunstenaars aangepakt. Het was juist in die tijd met de wat saaie wijnrode met grijze standaardbussen een hele verfrissing om deze rijdende kunstwerken op de lijn te zien.
Op de voorbewerkte bussen konden de kunstenaars zich toeleggen op het aanbrengen van hun kunstwerken waarbij we moeten toegeven dat de resultaten heel fraai waren waarbij de ‘ballenbus’, de ‘331’ wel heel erg in het oog sprong. We tekenen hierbij aan dat het gaat om bussen die in HTM-dienst op de lijn te zien waren, behoudens de infobus, de ‘360’ die we voor het gemak in het fotoalbum maar hebben meegenomen.

Juist op- en naar de aanloop van de viering van 60 jaar autobusdienst-HTM kwamen deze activiteiten sterk in beeld. Daarnaast hadden we in die tijd ook de bekend geworden ‘Behendigheidswedstrijden’ en wat is nog mooier om dan zulke fraai in het oog springende bussen aan het publiek te mogen tonen.

Eén ding in dit album mag niet onvermeld blijven: Bart R. heeft ooit slechts tien minuten de tijd gehad om op het veilingterrein in Poeldijk vijf beschilderde HTM-bussen op rij te krijgen om daarvan een aantal unieke foto’s te kunnen maken die in het bijgaande fotoalbum te bekijken zijn. Dat laatste was geen gemakkelijke klus maar omdat hij destijds ook nog eens actief was in het organisatiecomité van de behendigheidswedstrijden wist hij deze gelegenheid te creëren om daar in Poeldijk deze unieke foto’s te kunnen maken.

De HTM-259, de CUMS-bus, was een dienstwagen die de kleuren kreeg van de sponsor van de behendigheidswedstrijden.

Om dit verhaal eens kort te houden hebben we een fotoalbum samengesteld met tal van foto’s van deze bont beschilderde bussen, een waren lust voor het oog….

KLIK HIER voor het kleurenalbum.

Bart R.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten